Energie en kosten besparen in de voedingsindustrie ?

Wat is uw excuus om niet aan energiebesparing te doen? KMO’s zijn vaak net te klein om een mooie besparing te doen via een ESCo (Energie Service Company) zoals Jade Synergies. Voor deze bedrijven heeft FEVIA Vlaanderen in oktober het EFES project afgetrapt. Is uw bedrijf actief in de Vlaamse voedingsindustrie en heeft uw bedrijf geen verplichte energie audit, dan komt u in aanmerking om beroep te doen op het advies van de ontzorger.
 EFES-project van FEVIA Vlaanderen op kruissnelheid.
Op 1 oktober 17 ging het EFES-project van FEVIA Vlaanderen van start. Het EFES-project ondersteunt de Vlaamse KMO’s uit de voedingssector om met eenvoudige ingrepen energie – en dus kosten – te besparen. Van alle bedrijven die tijdens het eerste jaar van het project bezocht werden is 40% bezig met de uitvoering van energiebesparende maatregelen.
Het EFES-project is een proefproject met een looptijd van 2 jaar en is volledig gratis voor de deelnemende bedrijven. De ontzorger van het EFES-project geeft u advies over maatregelen om uw energieverbruik te verminderen en kosten te drukken en wat nog belangrijker is: hij begeleidt u bij de uitvoering van deze maatregelen. U zal zien dat investeren in energiebesparende maatregelen niet altijd moeilijk en duur hoeft te zijn.
Wat zijn de voorwaarden om te kunnen deelnemen?
Er zijn 2 voorwaarden om te kunnen deelnemen:
  1. Als KMO bent u actief in de Vlaamse voedingsindustrie
  2. Uw KMO heeft geen wettelijke verplichting voor het uitvoeren van een energieaudit

Om deze laatste voorwaarde te verduidelijken: er zijn 2 criteria die moeten bekeken worden om te bepalen of er geen wettelijke verplichtingen zijn, namelijk of de vestiging een KMO is en of de vestiging niet energie-intensief is. De vestiging is een KMO als het een ingedeelde inrichting is met minder dan 250 werknemers én met een jaaromzet van maximum €50 miljoen óf een balanstotaal van maximum €43 miljoen. De vestiging is niet energie-intensief als het een ingedeelde inrichting is met een energieverbruik van minder dan 100.000 GJ primair/jaar. Indien u twijfelt of u aan de criteria voldoet kan de ontzorger u daarover vrijblijvend adviseren.
Ik ben geïnteresseerd. Wat moet ik doen?
De ontzorger helpt u op verschillende manieren. De ontzorger die het EFES project uitvoert is Dirk Van den Broecke.
Wat moet je als bedrijf concreet doen?
  1. Contacteer de ontzorger op ontzorgerEFES@fevia.be
  2. U krijgt een korte vragenlijst toegestuurd waarin u de energieverbruiken, de energiekosten en de vermogens van de grootste machines invult
  3. Nadien volgt er een kort bedrijfsbezoek waarbij de ontzorger enkele eenvoudige energiebesparende maatregelen voorstelt
  4. Na ontvangst van het verslag van het bedrijfsbezoek geeft u aan welke maatregelen u wil uitvoeren
  5. De ontzorger vraagt offertes voor u op en beoordeelt ze
  6. Indien u akkoord bent met een offerte volgt de ontzorger de werkzaamheden op in uw bedrijf
  7. De ontzorger vraagt eventuele premies waar u recht op hebt voor u aan

Interesse? Aarzel niet en contacteer de ontzorger!
Lees het volledige artikel over de werkzaamheden van Dirk Van Den Broecke, de energie-ontzorger.

Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & de volgende events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels